Japanse vissersvrouwen wachten op hun mannen, die niet meer aan de horizon zullen verschijnen. (2003)

uit 2002 tot 2013 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

De Blauwe Molen

2011

Er staan hier veel molens in de polder. Hun vier lange armen domineren het landschap als je er dicht op staat.

DE WEG NAAR BETHLEHEM

2013

DE WEG NAAR BETHLEHEM - De ster heeft zich als fel licht aangekondigd. Met rechts aan de hemel een engel en beneden op de grond het voetvolk van herders en wijzen. En dat alles achter de dijk in het Westfriese landschap.

Grazend vee bij nacht

2011

Aan de overkant van de vaart ligt een weiland. Daarin grazen melkkoeien. 's Nachts hoor je ze dampend ademhalen, herkauwen en grazen. Een drukte van Belang. Bij volle maan ontstaan aparte kleuren en vormen. 

Marie uit Volendam

2011

Het zijn de kleuren die bepalen dat Marie uit Volendam of misschien wel van Marken komt.

Naderende storm achter de Dijk

2011

Aardedonker is het geworden in de polder. In de lucht boven de woeste zee jaagt naderend onheil naar het land achter de dijk. Bijna lijkt het nacht geworden. Een onheilspellend blauw licht kleurt de landerijen, schuren en boerderijen.

Metamorfose

2011

Het is echt een metamorfose, een overgang van het polderlandschap in niet meer te herkennen kleurvlakken en lijnen. Geen geleidelijke overgang maar een absolute grens waaruit een nieuwe realiteit ontstaat.

Polder bij volle maan

2011

Polder bij volle maan - Als het volle maan is in dit land van dijken, sloten, boerderijen en vaarten daalt er een vreemde gloed neer die de polder een totaal ander aanzien geeft. De vormen en kleuren lijken je dieper te raken.

Duinlandschap bij zee

2011

Duinlandschap bij zee - Kleuren en accenten, vormen en lijnen die het uitzicht naar zee bijeen houden.

WEDLOOP

2011

Het is een wedloop van lijnen, vormen, kleuren en accenten. Samen wekken die de suggestie een mythologisch verhaal te vertellen.

Blue Narcissus

2010

Ze staan naast de sloot, de blauwe iris en de gele narcis. In  het voorjaar vlammen ze samen de pan uit en weet je niet wat je ziet.

De Blauwe Polder

2010

De Blauwe Polder is niet echt blauw als je er goed naar kijkt. Blauw is de grondtoon waar allerlei andere kleuren min of meer doorheen komen. Daardoor lijkt het alsof het om het schemerduister gaat, om een geheimzinnige sfeer. Voeg daarbij ook nog de (niet afgebeelde) blauwe lijst en je hebt een fraai geheel.

De dijk en de polder

2010

De Westfriese Omringdijk is 125 kilometer lang en slingert zich door de Kop van Noord-Holland richting IJsselmeer en weer terug. Waar ik woon, vind ik, is hij op z'n mooist. Met prachtige tinten in het land en de karakteristieke stolpboerderijen.

Boerendorp

2007

In het schemerduister van de zomeravond doemen de onmiskenbare vormen en kleuren van het boerendorp E. op.

Landscape in Blue

2010

Het polderlandschap vloeit steeds meer samen tot kleurvlakken waarin enkel nog een horizon en wolkenpartijen zijn te herkennen. Juist die abstractie roept sterke gevoelens in mij op.

Rondom de dijk

2010

Een deel van de Westfriesedijk achter Warmenhuizen. Land, water en polder hebben meetkundige vormen gekregen die in evenwicht verkeren.  Een zuchtje wind en ze vallen uiteen.

Duizend eilanden

2005

Bij Broek op Langedijk lag eens het Rijk der Duizend Eilanden. Allemaal boerengrondjes, drijvend op het water.

Strandhuisjes

2010

Strandhuisjes - Eerst het achterland, dan de vakantiehuisjes en dicht bij het strand de strandhuisjes. In de verte dreigt de lucht.

Polderdorpje

2009

Weer zo'n boerengehucht ergens in Noord-Holland. Met bomen, de kerk en boerderijen. En vaste patronen, zoals die door het landschap en de mensen lopen.

Toscane

2009

Het zijn de middeleeuwen en de renaissance samen die in mijn hoofd zitten na een zomerse rondrit door het land van Toscane. Vormen en kleuren worden fel beschenen of gaan getemperd schuil in de schaduw. Toscane voedt daarmee mijn zonnige inslag en mijn melancholie.

Zomer in de polder

2010

Het is zomer in de polder. In het felle licht vloeien weilanden, wielen, dijken en boerderijen samen tot een lappendeken van vrolijke kleuren en vormen. Ik schilder die polders zo vaak omdat ze steeds anders zijn.

Langs de sloot

2007

Planten in alle mogelijke kleurschakeringen wedijveren om een standplaats langs de sloot, zowel boven als onder water.

De dijk in de zomer

2005

De Westfriesedijk ligt te blinken in de zon. Daardoor verraadt het landschap zijn ware karakteristiek.

Landschap Schoorl

2009

De duinen in Schoorl grenzen aan het lintvormige dorp. Daarachter begint de polder en staan de oude boerderijen van de keuterboeren van weleer. Helaas is de nieuwbouw aan het oprukken en verdwijnen deze zo karakteristieke vormen definitief uit het landschap.

De wieken van de molen

2008

Vlak voordat de horizon achter de dijk eindigt, staan er molens in de ruimte die met hun wieken de wolken van de lucht raken.

Haventje aan de dijk

2009

Langzaam ontstaat de neiging om het landschap bijna mathematisch te rangschikken in zwarte schaduwlijnen en kleurenvlakken. En toch blijft het 't haventje aan de dijk.

Meisje met vogel

2008

Overeenkomstig de lijnen en vormen bij de houtskooltekeningen wilde ik iets groters en dan in olieverf. Het werd een hele klus, want er ontstond op het grote witte vlak een geheel andere dimensie. Na veel gezoek kondigde het meisje met de vogel zich vanzelf aan.

Draaiende molens

2007

Er staan hier veel molens. Als de wieken draaien in de sterke wind, bewegen alle vormen en kleuren mee.

Broek op Langedijk

2003

Water, eilanden, mensen en boten in een uniek landschap. De voornaamste indrukken gaan op het doek een eigen leven leiden.

Eilandspolder

2008

Het mooiste land- en waterlandschap van Noord-Holland is de Eilandspolder, gelegen achter het buurtschap Driehuizen. Nergens heeft de mens zijn huizen, vaartuigen en weilanden zo perfect afgestemd op de ruimte. 's Zomers ligt hier het paradijs.

Polderlandschap bij Uitgeest

2009

Ze staan hier gelukkig nog overal in het landschap: de molens van weleer. Met een enkele boerderij en een kerkje in de buurt. En er is altijd wel wind en daardoor vaart in de wolken.  

Wielen

2006

Waar de zee de dijk doorbrak, liggen zogeheten wielen. Ronde waterpartijen waartegen de boerderijen scherp afsteken.

Schaapjes tellen

2003

Het schilderij bestaat uit allemaal vakjes met sprookjesachtige taferelen die samen wat betreft vorm en kleur een geheel vormen. Een vroeg werk uit de tijd dat ik in banen schilderde.

Lucht&Water

2009

Er zit hier langs de kust altijd volop beweging in de lucht en het water. Maar het is vooral het zilveren licht dat op sommige dagen de kleuren en vormen aanzet tot een ongewoon spektakel.

Panta Rhei

2009

De Griekse filosoof Plato zei het al: Alles stroomt, alles is in beweging. Wie de rivier oversteekt, zal nooit meer dezelfde golven tegenkomen.

De weg naar zee

2005

Door de duinen voert de weg naar zee. Een coulissenlandschap met allerlei verborgen natuurgeheimen.

Meisje met blauwe hoed

2002

Het Meisje met de Blauwe Hoed is geschilderd in mijn beginperiode, in de dagen dat ik me ook met ikonen bezighield. Achteraf zie ik enige verwantschap.

De dood en het meisje

2004

De Dood, als samuraikrijger afgebeeld, ontfermt zich als zachte hoeder over de meisje en haar vogel.

Baadsters

2003

Een vroeg schilderij met twee baadsters die zich transparant door het water begeven.

Het beloofde land

2003

Vroeger liepen we als kinderen kilometers door de duinen naar zee, achter onze moeder aan die we blindelings vertrouwden.

Wachtende vrouwen

2003

Japanse vissersvrouwen kijken naar de horizon, van waarachter hun mannen niet meer terugkeren.

De zeilwedstrijd

2004

Het meer is vol van witte zeilen en schitteringen van de zon. Een ongewoon spannende wedstrijd.

Zomerland

2004

Het land aan de zee is doortrokken van de droge zomer. Morgen komt de regen.